Сăutare:Sergiu Musteață
MEMORIAL BASARABEAN | Lidia Kulikovski: „Chișinăul în plăci memoriale” – un volum ce ne amintește că am avut istorie și personalități
„Am realizat această cercetare ca să le amintim chișinăuienilor că întotdeauna au avut o istorie, au avut personalități” - a menționat bibliograful Lidia Kulikovski în cadrul lansării albumului…
-
25 Septembrie 14:18
La Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău a avut loc evenimentul cultural „Paul Goma în Basarabia și în lume”
Viața și creația uneia dintre cele mai emblematice figuri ale disidenței din fostul bloc socialist, românul basarabean Paul Goma, a fost discutată în cadrul evenimentului „Paul Goma în Basarabia…
-
30 August 18:45
Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău. Programul zilei de astăzi, 30 august
Programul din cea de-a trei zi a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău propune vizitatorilor mai multe lansări de carte ale editurilor din România și Republica Moldova, printre care editura…
-
30 August 08:52
Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău. A fost lansată lucrarea „Panorama postcomunismului în Republica Moldova”
Transformările din Rep. Moldova, începând cu reformele inițiate la jumătatea anilor optzeci ai secolului trecut și până la problemele actuale ale științei istorice și parcursul european al țării…
-
29 August 12:57
INTERVIU | Istoricul Sergiu Musteață: „Moscova ne privește în continuare ca pe o zonă marginală a imperiului pe care l-a avut. Acum este clar de ce speculează pe seama identității și de ce încearcă să combată integrarea europeană” (Audio)
„Suntem restanțieri la educație”, a declarat istoricul Sergiu Musteață în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău, prilejuit de marcarea, astăzi, 27 august, a Zilei Independenței Republicii…
-
27 August 12:43
FOTO | Gala Premiilor Patrimoniului Cultural - ediția 2024. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău a înmânat premiul pentru Cercetare
Gala Premiilor Patrimoniului Cultural a avut loc la Chișinău, în contextul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor. În total, au fost oferite șapte premii promotorilor patrimoniului cultural.
-
19 Aprilie 13:33
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău va acorda „Premiul pentru Cercetare” la Gala Premiilor Patrimoniului Cultural - ediția 2024
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea primei ediții a Galei Premiilor Patrimoniului Cultural, prin acordarea Premiului Institutului Cultural Român „Mihai…
-
16 Aprilie 15:32
Fundația Corneliu Coposu sprijină construirea unui complex muzeal al victimelor represiunilor politice în Republica Moldova
Complexul muzeal în aer liber al victimelor represiunilor politice care se construiește în satul Mereni, raionul Anenii Noi, este susținut de Fundația „Corneliu Coposu”. Președintele executiv…
-
13 Noiembrie 2023 08:10
Gala Corneliu Coposu. A fost lansat volumul „Panorama comunismului în Moldova sovietică”
Particularitățile regimului comunist în Moldova sovietică sunt reflectate într-un volum editat de Liliana Corobca, scriitoare și cercetătoare a cenzurii comuniste din România, intitulat „Panorama…
-
11 Noiembrie 2023 09:10
MALURI DE PRUT | Istoricul Sergiu Musteață: Cea mai mare greșeală a multor state post-sovietice este că nu și-au creat o viziune de dezvoltare a suveranității și asigurare a independenței față de Rusia (Audio)
Republica Moldova și România ar putea lua exemplul Germaniei și Poloniei, care au creat programe și manuale comune de istorie, susține Sergiu Musteață, doctor habilitat în istorie, profesor universitar,…
-
29 Octombrie 2023 08:45
Va fi creat primul parc arheologic local din Republica Moldova
În R. Moldova va fi creat primul parc arheologic local unde pot fi antrenate diferite cercetări și proiecte. Va fi o zonă de recreere nouă cu profil arheologic unde vor putea fi organizate diferite…
-
20 Decembrie 2022 08:20
Alexandru Musteață: În spatele spargerii conturilor de Telegram par a sta serviciile speciale ale altor state
În spatele acțiunilor de spargere a conturilor de Telegram și publicare a conversațiilor personale par a fi serviciile speciale ale altor state. Primii suspecți sunt reprezentanții Federației Ruse.…
-
15 Noiembrie 2022 08:17
Arheologii din Rep. Moldova aduc la lumină urmele cetății bastionare din Chișinău datată din secolul al XVIII-lea
Arheologii din Rep. Moldova aduc la lumină urmele cetății bastionare din Chișinău datată din secolul al XVIII-lea (18). Ei au făcut săpături și în curtea bisericii „Sfinții Împărați Constantin…
-
01 Noiembrie 2022 13:00
Cercetătorii au găsit vestigii arheologice în zona unei maternități din Chișinău
Cercetătorii din Republica Moldova și din România au găsit mai multe morminte care datează din secolul al XVI-a. Au mai fost descoperite vestigii arheologice din secolele XVII-XIX, dar și din perioada…
-
29 Octombrie 2022 14:07
Cercetări arheologice pe teritoriul adiacent Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”
Pe teritoriul adiacent Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena" și cimitirului satului Visterniceni (devenit mai târziu sectorul Râșcani al capitalei), au fost inițiate cercetări arheologice,…
-
05 August 2022 17:57
În Chișinău a fost găsită cea mai veche clădire a orașului (foto)
În centrul Chișinăului, pe Bulevardul Grigore Vieru, a fost găsită cea mai veche clădire a orașului, care are aproximativ 230 de ani.
-
11 Mai 2022 18:36
Istorici: Rusia nu a scăpat de mentalitatea imperialistă și ne tratează ca pe o regiune marginală
O ingerință în politica internă a statului și un atentat la adresa suveranității și independenței Republicii Moldova. Astfel califică unii istorici reacția reprezentanților Federației Ruse…
-
22 Aprilie 2022 08:34
O echipă de istorici face săpături pe locul unde s-a aflat vatra istorică a Chișinăului
O echipă de arheologi, condusă de istoricul Sergiu Mustață, desfășoară săpături pe locul unde se consideră că se află vatra Chișinăului – zona vechiului târg. Este vorba de locul unde s-a…
-
20 Noiembrie 2021 13:34
Arheologii au finalizat săpăturile la Cetatea Soroca. În urma cercetărilor, au fost scoase la suprafața o colecție de pipe, monede, table de joc din perioada medievală
În nordul țării, arheologii au finalizat săpăturile la Cetatea Soroca, singura fortăreață medievală de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Săpăturile, parte a unui proiect transfrontalier…
-
02 Noiembrie 2021 12:59
CEC a anunțat când se va întruni în ședință pentru a-și alege conducerea
Mâine, 17 septembrie, începând cu ora 15:00, va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale, în cadrul căreia va fi aleasă conducerea instituției.
-
16 Septembrie 2021 14:57